Sunt europarlamentar din 1 ianuarie 2007, momentul integrării României în UE. În cei 12 ani care au trecut de atunci am făcut rapoarte importante pentru cetățenii europeni și am ocupat diferite funcții, inclusiv cea de președinte al unei comisii parlamentare, premieră pentru un europarlamentar din România.

În iunie 2019, după ultimele alegeri, am fost aleasă președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European. Ariile mele de expertiză și prioritățile mele în acest mandat se leagă de energie, digital și telecom. În ianuarie 2017 am devenit președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), devenind astfel primul președinte de comisie român din Parlamentul European.Din 2014 până la începutul lui 2017, am fost vicepreședinte al Parlamentului European, din partea Grupului Popularilor Europeni, cu atribuții în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.Am fost, de asemenea, membru al Delegației pentru relația cu Statele Unite ale Americii.În legislaturile anterioare am făcut parte din Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est. Am fost membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, precum și vicepreședinte al grupului politic ALDE.

Rapoarte importante pentru cetățenii români

Libera circulație în UE

În primul mandat de europarlamentar am fost raportor asupra directivei europene carereglementa dreptul la libera circulație a cetățenilor europeni, monitorizând cazurile dediscriminare, dar și legislația neconformă a unor state care, astfel, blocau sauîngreunau accesul, inclusiv al cetățenilor români, pe piața muncii europeană.Raportul meu a dus la corectarea acestor inegalități și la drepturi depline pentru toțicetățenii europeni în UE.

Roaming

Raportul privind roamingul în spațiul UE a dus la reducerea progresivă a tarifelor maxime în cazul trimiterii mesajelor text și a descărcării de date de pe internet, precum și a tarifelor la convorbiri telefonice. În momentul de față, tarifarea în spațiul UE este aceeași cu cea din spațiul național. Conform datelor culese după promulgarea pachetului legislativ, cetățenii europeni, mai ales cei bulgari și români, au economisit sute de milioane de euro.

Alte activități legate de Uniunea Europeană

În calitate de membru al comitetului director, particip la renuniunileTransatlantic Legislators Dialogue care se ocupă de relațiile UE – SUA. Sunt membru în bordul Forumului European pentru internet, precum și în cel al platformeiknowledge4innovation și co-președinte al Formului pentru mobilitate și societate,în cadrul căruia promovez competitivitatea industriei auto europene.
Am fost unul din “campionii” 112, promovând numărul unic de urgență european, ajutând la impunerea unor reglementări care să-i sporească eficiența.

Istoric politic

Sunt membru al PNL din 1999 și între 2004 și 2006 am fost deputat în Parlamentul României. Am fost secretar general al organizației de tineret PNL șisecretar al comisiei PNL pentru afaceri, privatizare și concurență.

Alte informații

Înainte de a deveni politician, am fost activist social și membru al maimultor fundații și asociații. Am un master în integrarea europeană și studiipostuniversitare în securitatea națională și managementul apărării.Mi-am început cariera ca profesoară de matematică. Sunt căsătorită și am o fiică.